Dignificar l'aliment i qui el produïx mitjançant una agricultura per a una humanitat i no per a un sistema econòmic
Segons INFOAM: Els Sistemes Participatius de Garantia són sistemes de garantia de qualitat que operen a nivell local. Certifiquen a productors i productores prenent com a base la participació activa dels consumidors i es construïxen a partir de la confiança, les xarxes socials i l'intercanvi de coneixement.
Davant les mobilitzacions del sector agrícola de febrer i març de 2024, les iniciatives agroecològiques productives, el.laboradores, de distribució local, així com les d'educació que formem part dels Sistemes Participatius de Garantia (SPG) dins de la Xarxa Iberica de SPG volem nomenar i valorar tot el que estos dies no ha sigut nomenat ni valorat, per tractar-se de valors discriminats i depredats pel sistema capitalista, el qual ordena la producció i la distribució d'aliments des de fa dècades, fent creure al conjunt de la societat que existix una única manera avantatjosa de produir i distribuir aliments.
Volem valorar els sistemes agroecològics perquè són els que cuiden el medi ambient, és a dir, el sòl com a base de tot i de tots els organismes, l'aigua i l'aire. Cuidem la flora i la fauna i ocupem espais rurals, periurbans i urbans trobant-nos sistemes agraris molt debilitats que, cada dia més, dificulten la sobirania alimentària de les persones. Cuidem les llavors , el seu valor genètic i la seua capacitat d'adaptar-se als canvis climàtics que han vingut i que vindran, sense mercantilitzar-les ni controlar-les. Cuidem el dret dels pobles i les cultures a controlar les bases de les seues gastronomies sense que elles depenguen de transnacionals que generen dependències incontrolables. Cuidem l'alimentació i fem front a la pobresa alimentària, assegurant una alimentació justa fora del mercat que busca la rendibilitat màxima, com si els aliments que consumim cada dia foren mercaderies que possibiliten l'especulació. Cuidem de les persones treballadores que llauren la nostra terra, oferint un treball digne i possibilitant ser part dels nostres projectes. Cuidem el saber de les persones dedicades a l'agricultura , de totes elles, les quals han sigut referents i les quals en grups, escoles, associacions, universitats o oficis han anat construint saviesa popular, de la qual actualmente, s'aprofita el sector privat amb una incapacitat comprovada de revertir semblant apropiació. Reivindiquem el treball de totes les persones que van guardar i van compartir els sabers i, sense recel ni profit econòmic, van ser capaços de transmetre-ho.
Cuidem la salut de les persones i garantim que la cultura del saber fer respectuós amb els aliments , siga una de les opcions enfront de la crisi social que banalitza el menjar i a les persones que la produïxen i enaltix altres activitats que res tenen a veure amb una necessitat tan bàsica com és alimentar-se diàriament.
No obstant això, a vegades la desvaloració del treball i les llargues jornades de treball , així com el baix suport social, pot resultar desmoralitzador. No en va, es parla de la resiliència dels sistemes agraris i de la seua capacitat d'esmorteir els canvis, i és per això que sostenim xarxes de comercialització local que cuiden els vincles i les necessitats concretes de les economies dels diferents territoris, fent més fàcil les seues vides amb interdependències d'escala humana que ens protegixen dels grans canvis estructurals.
Per això demanem:
- Que acudisques al mercat, que t'organitzes en el teu grup de consum més pròxim amb diferents productores i productors, assegurant el seu treball en condicions dignes, que compres en botigues locals i sostingues les economies del teu poble o barri i preguntes per l'origen del que menges, que no malgastes menjar i que no te de peresa cuinar amb assiduïtat. Et demanem que en les AFA (Associacions de Familílies d’Alumnes) parles del menú del menjador escolar i que a l'hospital demanes que s'incloga la verdura de temporada. En definitiva que reivindiques els teus drets per a garantir la teua alimentació i la sobirania alimentària.
- Sol·licitem que es forme a treballadores i treballadors del sector de la restauració entorn a la pobresa alimentària i energètica.
- Que sol·licites informació sobre els aliments processats i l'efecte dels conservants en la teua salut.
- Sol·licitem voluntat política i canvis estructurals en l'accés als aliments, que acurten la distància entre el preu i el valor que estos tenen realment.
- Una aposta pel decreixement, la revisió de la llei d'envasos, la reducció de plàstics en el mercat d'aliments i que els tractats de comerç d'aliments no perpetuen l'especulació ni defenguen el mercat “verd” d'extractivisme agrícola actual.
No necessitem fatalismes ni volem, únicament, propostes individuals de consum. Produir en un medi ambient malalt és molt difícil i produir aliments sense aigua és una tasca que comença a resultar complicada i cara. Són els efectes del canvi climàtic esdevinguts pel capitalisme extractivista i depredador, els que, any rere any, han anat restant capacitat productiva al nostre entorn i problematitzant la tasca de la agricultura, disminuint la seua productivitat i el seu rendiment per a sostindre la vida de les persones que la cultiven i alimenten a les altres.
Així que no sols es tracta de polítiques europees, nosaltres demanem a la societat civil de la qual som part, que pose consciència i coherència col·lectiva. Demanem que ens contraposem a la indiferència i que reivindiquem ser alimentades amb productes sans i justos, per a nosaltres i per al planeta, que garantisquen la Sobirania Alimentària mitjançant pràctiques sostenedoras com l'agroecologia.
LA NATURA ENS ALERTA, LA CIÈNCIA ENS HO CONFIRMA I ELS POBLES ORIGINARIS ENS ESTAN AVISANT:
CONTRAPOSICIÓ A LA INDIFERÈNCIA ALIMENTÀRIA JA!
Xarxa Ibèrica de SPG