Durant la segona meitat de l’any 2018, la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas ha estat impulsant un projecte de reflexió i debat sobre la relació entre els supermercats cooperatius i la pagesia de Barcelona.
Aquí podeu trobar els resultats del projecte, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Unió de Pagesos i el col·lectiu Food Coop BCN.
Context: food coops i pagesia
Els supermercats cooperatius representen una proposta que emergeix a poc a poc però amb força a nombroses ciutats de l'Estat espanyol, i des de principis del 2018, també a Barcelona. Aquest model de distribució i consum d'aliments, a cavall entre la forma dels supermercats convencionals i la militància i els valors de les cooperatives i grups de consum, es presenta com una palanca prometedora per fer un canvi d'escala en el moviment agroecològic i democratitzar l'accés als productes ecològics i de proximitat. La fórmula dels supermercats cooperatius pot contribuir a l'extensió del consum responsable a la ciutat, però també desperta dubtes i reticències, especialment en un territori amb una llarga història de cooperativisme i activisme en l'àmbit alimentari.
En aquest context, el projecte ha partit d'una anàlisi detallada de l'experiència de Barcelona (així com d'altres iniciatives semblants arreu de l'estat) i d'articles que parlen sobre el tema, per tal de generar un espai de debat centrat específicament en una qüestió: quines relacions estableixen (o haurien d’establir) les food coops amb la pagesia del seu entorn per tal d’esdevenir eines de construcció de sobirania alimentària?
Jornada de debat
Per tal d’avançar en aquesta qüestió, el passat 14 de novembre es va celebrar una sessió de debat a la seu d’Unió de Pagesos, la Casa de l’Agricultura.
En primer lloc, es va fer una projecció del documental Food Coop (Tom Boothe, 2016), sobre l’experiència de Park Slope Food Coop, un supermercat cooperatiu del barri de Brooklyn, a Nova York.
Posteriorment, hi va haver un debat amb les persones assistents. En primer lloc, van intervenir Carles Mencos (membre de la permanent nacional, coordinador de Comarques Centrals i responsable d’agricultura ecològica i integrada dins del sindicat Unió de Pagesos), Míriam González (presidenta de l’associació de consumidors i productors La Magrana Vallesana, de Granollers), Pau López i Carmen Campo (membres del col·lectiu Food Coop BCN) i Gustavo Duch (Revista Soberanía Alimentaria i membre de la Secretaria Tècnica de Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona). Entre el públic van intervenir també entre el públic hi havia Salvador Domínguez (president de la Unió de Consumidors de Catalunya), Maria Carme Sabater (presidenta de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació), diversos productors associats a Unió de Pagesos, altres membres del col·lectiu Food Coop BCN i algun membre de grups de consum de Barcelona.
Article per a la reflexió: Supermercats cooperatius: una eina per a la sobirania alimentària?
Les conclusions del debat realitzat amb productores i consumidores durant el mes de novembre, sumades a les idees derivades de diverses reunions i de l’anàlisi d’articles sobre la qüestió, ens han permès redactar un article a mode de tancament i resum del projecte. L’article apunta a la necessitat que els supermercats s’enfrontin a una sèrie de reptes (alguns de molt evidents, d’altres que ho són menys) per tal que d’esdevenir eines de construcció de sobirania alimentària.
El podeu consultar aquí: