Alba Oller Benítez i Iris Verge

Disponible en español

El grup de mestres Batec va funcionar durant la Segona República espanyola com a espai de trobada autoorganitzat entre diferents escoles rurals amb l’objectiu de renovar l’escola.

 

 

49 4 CaleaoTierraVoz1

Reunió de Batec a Juneda (Lleida) el 29 de maig de 1932. Del llibre de Fenando Jiménez Mier i Terán, Batec. Historia de vida de un grupo de maestros. Edicions de la Universitat de Lleida, 2007.

Sovint la mirada al passat ens regala xicotetes sorpreses: narratives que sempre van existir, però que han estat menystingudes, quasi omeses. Aquest és el cas de Batec, un grup de mestres que operaria a les àrees més recòndites del territori lleidatà des dels principis dels anys trenta fins a la irrupció del colp d’estat franquista. La possible idea preconcebuda que les innovacions pedagògiques pertanyen al progrés propi dels nuclis urbans es trenca en el moment en què les zones més rurals de les comarques de Lleida es convertirien en l’epicentre d’aquest col·lectiu, el qual, anys més tard, amb la creació de la Cooperativa Española de la tècnica Freinet, s’encarregaria d’estendre a la resta d’Espanya la coneguda metodologia Freinet.

En el context de la Segona República espanyola, on es va posar l’accent en la qüestió educativa tot i les limitacions de l’època, va ser habitual l’enviament de mestres a França perquè entressin en contacte amb el mètode pedagògic ideat per Élise i Célestin Freinet. Aquestes beques es coneixerien com a JAE (Junta d’Ampliació d’Estudis) i va ser precisament a l’escola rural on, Jesús Sanz, professor de l’Escola Normal de Lleida, decideix implementar aquestes pràctiques amb l’ajuda i supervisió d’una altra figura clau: Herminio Almendros, inspector escolar. Val la pena aturar-se aquí i posar en valor la particularitat de les circumstàncies d’aquesta iniciativa, on les ruralitats van ser espais de possibilitat i gestarien el que després esdevindria una xarxa de suport inèdita i irrepetible entre mestres.

D’entre altres mestres decisives dels inicis del moviment en destaquen Dolors Piera i Pepita Úriz, juntes es trobarien al Cafè Exprés de Lleida per compartir sabers i interessos que sembrarien un primer germen. Totes dues compartien la particularitat de ser activistes sindicalistes, feministes i antifeixistes. En el cas de Dolors, va ser fundadora de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament (FETE-UGT), Secretaria General de la Unió de Dones de Catalunya i la primera dona regidora a l'Ajuntament de Barcelona (1937-1939) del PSUC. En el cas de Pepita, va ser impulsora de l’Escola Moderna, així com de la Unió de Dones Antifeixistes, professora de l’Escola Normal de Lleida i participant de les missions pedagògiques de la ILE.

Ací trobem també les figures de José Tàpia, mestre a Montoliu, qui porta a terme les primeres experiències amb la impremta escolar, les quals continuarien altres com mestres com foren Patricio Redondo, Fermín Palau, Salvador Ambrós o Ramiro Vila, educadors d’altres pobles de Lleida que es trobarien per compartir les seues experiències a les primeres trobades del grup anomenat Batec al voltant de 1932. Aquest marcaria també el punt d’inici de la Revista “Escola” la qual materialitza alhora els treballs escolars fets amb les alumnes i també els aprenentatges de les trobades del professorat.

El grup, amb una clara intenció de renovació pedagògica feia visites els diumenges a les diferents escoles per compartir reflexions i pràctiques educatives a jornades de formació entre mestres i convivència de la xarxa. Aquestes trobades són clau per entendre com, des de l’autogestió i el compromís va esdevenir un gir pedagògic marcat per l'interès i la convicció de la necessitat de canviar l’escola. Mestres vingudes des de la Vall d’Aran fins a Alcoletge (Segrià) es trobarien a un poble diferent, configurant un model de xarxa autogestionada pròpia, al marge de grans institucions i iniciatives. I ens preguntem fins a quin punt aquesta necessitat va ser tan essencial que va poder salvar totes les distàncies territorials i contextuals. Existia, doncs —i ens atrevim a dir, existeix— una ferma voluntat de trobar un espai de confluència per col·lectivament resoldre les tensions entre teoria i pràctica educativa. Una idea que ens recorda al present, en el moment en el qual també les escoles rurals s’alien, s’agermanen, es problematitzen com un ens propi. Batec ens recorda la importància de les escoles rurals de pensar-se com un tot, a la vegada que exemplifica la potència de la figura docent per transformar l’aula.

En el context de l’escola rural de l’època, la possibilitat o no d’innovar pedagògicament recauria plenament en el propi o pròpia mestra, la qual en molts casos, era l’única persona a càrrec de tot el centre educatiu. En un moment en què el col·lectiu de mestres entenia com a pròpia la responsabilitat social i política del canvi educatiu calia generar espais i trobades per compartir i aprendre de la pràctica. Pensem Batec com un moviment més aviat horitzontal, ja que tot i que va ser engegat per persones concretes, es valorà com a imprescindible el saber de l’aula.

.

Batec, una llavor

El 27 de juliol de 1936, tot just començada la guerra civil, la Generalitat de Catalunya crea un sistema educatiu per a tot Catalunya que recull les propostes pedagògiques més innovadores que s’havien desenvolupat durant el primer terç del segle xx. El seu objectiu era “una escola nova, gratuïta, laica, coeducativa, catalana i que el nou règim escolar estigués inspirat en els principis racionalistes del treball i de la solidaritat humana”. Aquest sistema escolar va rebre el nom de CENU (Consell de l’Escola Nova Unificada). Els mestres del grup Batec, alguns des dels seus pobles i d’altres traslladats a Barcelona, van tenir un paper destacat en el seu desenvolupament. Nenes i nens van trobar a les escoles, en plena guerra, un lloc per ser estimats, acollits i poder créixer com a persones.

Una de les experiències més significatives van ser les escoles d’acollida d’infants provinents d’altres llocs de l’estat. Dolors Piera, aleshores regidora de l’Ajuntament de Barcelona i Hermini Almendros, inspector en cap, organitzen unes escoles d’acollida exemplars seguint els criteris i metodologies que havien emprat en el grup Batec.

Amb la victòria del general Franco aquest model escolar va ser fortament reprimit i molts d’aquests mestres afusellats. On el front de guerra va trigar més a arribar d’altres es van poder exiliar.

A l’exili aquestes mestres i mestres van continuar amb la seva tasca pedagògica i política. Pepita Úriz treballà intensament a favor dels mestres que estaven internats als camps de concentració i el 1946 creà la Unión de Mujeres Españolas.

Dolors Piera, després d’uns mesos a la presó de Fresnes, s’exilia a Santiago de Xile on tingué una intensa activitat política i fundà el col·legi Andersen seguint els mètodes que havia après en el grup Batec.

Herminio Almendro s’exilia a Cuba i amb la revolució és nomenat Director General d‘Alfabetització Rural, un càrrec important dins el projecte educatiu de la revolució cubana.

Patricio Redondo i José de Tapia s’exilien a Mèxic on fan una important tasca educativa entre la població rural. El 1946 José de Tapia funda a Txalpan l’escola cooperativa Manuel Bartolomé Cossío que es converteix en tot un referent per la renovació pedagògica a Mèxic.

La tasca d’aquests mestres que s’havia iniciat amb el grup Batec comporta un pas endavant als països d’acollida, mentre que a Espanya es torna a l’educació més reaccionària controlada pel franquisme i pel nacionalcatolicisme.

Agustí Corominas, director del documental Els mestres catalans, de la guerra a l'exili (2007)

 

 

La correspondència entre escoles i l'ampliació de la xarxa

Tornant als fets cronològics, és també el 1932 que el col·lectiu s’amplia ràpidament i poc després hi ha diverses impremtes en funcionament a les aules. És aquí quan comença a implementar-se el sistema de correspondències que posaria en comú a diferents centres educatius del territori. Mirant als arxius, trobem que gran part d’aquestes correspondències es tematitzen en l’experiència de l’alumnat, els seus descobriments i interessos: aquí la impremta no és només una eina que imprimeix. En el context de Batec, el mètode Freinet s’utilitza tant per catalitzar la reflexió com per possibilitar l’expressió i això va ser degut a una intenció clara del grup de mestres. L’escola, per tant, es percep com quelcom permeable i porós en el moment en el qual entra en relació amb altres escoles a través de la correspondència, es reflexiona sobre l’entorn i l’individu a partir dels textos que s’imprimeixen i possibilita la introducció de noves pràctiques en el moment en el qual la impremta entra en ús.

 

 
50 Batec01

Gravat de la portada de la revista

50 Batec02

Textos que l'alumnat intercanviava amb escoles d'altres municipis de l'Estat

 

A les publicacions que encara perduren veiem com es parla de les collites, de la fauna específica de l’entorn, de vivències concretes de la quotidianitat… Batec genera una relació entre escola i poble allunyada dels continguts marcats en l'àmbit estatal i es pren la llibertat de generar una escola viva, arrelada al context i a les persones. En aquest sentit, la metodologia Freinet de les correspondències escolars permet, a més, generar una xarxa, una idea de territori compartit des d’aquestes singularitats i imaginaris compartits que neix de l’alumnat, descentralitzant els sabers patriòtics i memorístics de l’escola tradicional per posar al centre el territori comú i viscut. Aquestes pràctiques escolars centrades en la creació d’una subjectivitat individual i comunitària per part de l’alumnat, suposen un gir radical d'allò que s'havia fet als centres educatius i encara distaria més dels mètodes pedagògics que arribarien amb el franquisme.

Batec va començar a fer-se visible a través de congressos, publicacions i estructures legals. El 1933 es va iniciar la Cooperativa de la Imprenta en la Escuela o Cooperativa Española de la técnica Freinet i, un any més tard, el 1934 es va celebrar el primer congrés dedicat a expandir els coneixements del procés del projecte. Els congressos servien per a fer un traspàs d’informació, es posaria en comú l’experiència d’anys anteriors, a la vegada que continuava la formació i s’obria el procés a nous o noves mestres. El 1935 s’inicia la revista Colaboración, amb la qual s’informava de la situació de la cooperativa i com participar, a la vegada que es compartien textos, experiències… També es va publicar la revista Lo que escriben los niños dedicada a compartir els treballs fets de l’alumnat i que és símptoma de l’interés per centrar el fet educatiu en l’alumnat. Publicacions com aquestes són també les primeres mostres d’iniciatives que qüestionarien la figura de poder del mestre a partir de compartir la veu infantil i que s’assenta sota les bases certament antiadultistes del col·lectiu.

L’exili i la invisibilització del grup Batec

Tanmateix, molts d’aquests materials no perduren i és per això que no podem conèixer molts dels continguts ni tampoc podem tenir una idea del tot fidedigna del col·lectiu. El relat mediat per totes aquestes dècades, fa difícil saber si la presència femenina era tan baixa com s’indica. Apareixen alguns noms, però difícilment veiem dones a les imatges que es conserven de les trobades. Sabem que van ser moltes les mestres que també van engegar aquest grup i van participar d’ell, tot i que un cop més ens trobem amb la decepció que els personatges principals de la història van ser homes que a més, ocupaven càrrecs de responsabilitat.

Com totes les iniciatives que transformaren l’educació a l’època, el final d’aquest col·lectiu arriba al 1936, moment en el qual molts i moltes d’aquestes mestres acaben reubicades, detingudes o afusellades. Pepita Úriz i Dolors Piera s’unirien al front republicà durant la guerra, fins que marxen a l’exili com també van fer molts i moltes mestres republicanes. En el cas d’elles, tot i la repressió que sofriren un cop fora de l’Estat Espanyol, van continuar amb la militància antifeixista i amb la reivindicació de la tasca educativa.

Dels elements materials com van ser les impremtes i de les publicacions, no en va quedar pràcticament res. Tanmateix, els fruits d’aquesta iniciativa veurien la llum arreu del món, gràcies a tots els i les mestres exiliades que van portar els sabers i experiències arreu del món, deixant constància de tota aquesta feina i permetent que aquest moviment es mantinguera viu fins que avui l’hem pogut recuperar com a arrels des d’on plantejar-nos el present i futur de les escoles rurals.

Alba Oller
Investigadora i docent de Didàctica de l'Educació Artística i integrant del col·lectiu Massa Salvatge
Iris Verge
Trabajadora cultural y artista visual

 

Utilizamos cookies para mejorar tu experiencia al navegar por la web.

Si continúas navegando, aceptas su uso. Saber más

Acepto
El sitio web de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas (www.soberaniaalimentaria.info) utiliza cookies para mejorar la experiencia de los usuarios, facilitando la navegación por nuestra web. Estamos haciendo todo lo posible por facilitar el uso de dichas cookies, así como su gestión y control al utilizar nuestros servicios.

¿Qué son las cookies?

Las cookies son pequeños archivos de texto que se almacenan en el dispositivo del usuario de Internet al visitar una página web. Es el operador del sitio web el que determina qué tipo de información contiene dicha cookie y cuál es su propósito, pudiendo además ser utilizada por el servidor web cada vez que visite dicha web. Se utilizan las cookies para ahorrar tiempo y hacer la experiencia de navegación web mucho más eficiente. No obstante, pueden ser usadas con varios propósitos diferentes que van desde recordar la información de inicio de sesión o lo que contiene un pedido de compra.

¿Cómo utiliza Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas las cookies?

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas tan solo utilizará las cookies que nos dejes utilizar. Tan solo leeremos o escribiremos cookies acerca de tus preferencias. Aquellas que hayan sido instaladas antes de modificar la configuración permanecerán en tu ordenador y podrás borrarlas haciendo uso de las opciones de configuración de tu navegador. Podrás encontrar más información al respecto más adelante.

1. Cookies propias

Se trata de cookies técnicas que recogen información sobre cómo utiliza el sitio web (por ejemplo, las páginas que visitas o si se produce algún error) y que también ayudan a Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas a la localización y solución de problemas del sitio web. Las cookies técnicas son imprescindibles y estrictamente necesarias para el correcto funcionamiento de un portal web y la utilización de las diferentes opciones y servicios que ofrece. Por ejemplo, las que sirven para el mantenimiento de la sesión, la gestión del tiempo de respuesta, rendimiento o validación de opciones.

Toda la información recogida en las mismas es totalmente anónima y nos ayuda a entender cómo funciona nuestro sitio, realizando las mejoras oportunas para facilitar su navegación.

Dichas cookies permitirán:

  • Que navegues por el sitio.
  • Que www.soberaniaalimentaria.info recompile información sobre cómo utilizas la página web, para así entender la usabilidad del sitio, y ayudarnos a implementar las mejoras necesarias. Estas cookies no recogerán ninguna información sobre ti que pueda ser usada con fines publicitarios, o información acerca de tus preferencias (tales como sus datos de usuario) más allá de esa visita en particular.
Si tienes dudas o quieres hacernos alguna pregunta respecto de las cookies que utilizamos, puedes remitirnos tu consulta al correo electrónico info@soberaniaalimentaria.info

2. Cookies de terceros

Existe una serie de proveedores que establecen las cookies con el fin de proporcionar determinados servicios. Podrás utilizar las herramientas de estos para restringir el uso de estas cookies. La siguiente lista muestra las cookies que se establecen en la página web www.soberaniaalimentaria.info por parte de terceros, los fines para los que se utilizan y los enlaces a páginas web donde se puede encontrar más información sobre las cookies:

·       Cookies analíticas:

Las cookies de Google Analytics se utilizan con el fin de analizar y medir cómo los visitantes usan este sitio web. La información sirve para elaborar informes que permiten mejorar este sitio. Estas cookies recopilan información en forma anónima, incluyendo el número de visitantes al sitio, cómo han llegado al mismo y las páginas que visitó mientras navegaba en nuestro sitio web.

http://www.google.com/intl/es/policies/privacy        

·       Cookies técnicas:

AddThis es una empresa tecnológica que permite a los sitios web y a sus usuarios compartir fácilmente el contenido con los demás, a través de iconos de intercambio y de los destinos de bookmarking social. Las cookies AddThis se utilizan con el fin de habilitar el contenido para ser compartido. AddThis también se utiliza para recopilar información sobre cómo se comparte contenido del sitio web. Las cookies ayudan a identificar de forma única a un usuario (aunque no de forma personal, sino en cuanto a dirección) para no repetir tareas dentro de un periodo de tiempo especificado.

http://www.addthis.com/privacy

Disqus es un servicio gratuito que permite añadir comentarios a diferentes elementos de este sitio web. Disqus guarda en cookies tu identificación anterior en este sitio web o en otro para que no sea necesario iniciar sesión cada vez que utilices el mismo navegador.

https://help.disqus.com/customer/portal/articles/466259-privacy-policy

Cómo desactivar las cookies

Para cumplir con la legislación vigente, tenemos que pedir tu permiso para gestionar cookies. En el caso de seguir navegando por nuestro sitio web sin denegar su autorización implica que aceptas su uso.

Ten en cuenta que si rechazas o borras las cookies de navegación algunas características de las páginas no estarán operativas y cada vez que vayas a navegar por nuestra web tendremos que solicitarte de nuevo tu autorización para el uso de cookies.

Puedes modificar la configuración de tu acceso a la página web. Debes saber que es posible eliminar las cookies o impedir que se registre esta información en tu equipo en cualquier momento mediante la modificación de los parámetros de configuración de tu navegador:

Configuración de cookies de Internet Explorer

Configuración de cookies de Firefox

Configuración de cookies de Google Chrome

Configuración de cookies de Safari

Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas no es titular ni patrocina los enlaces indicados anteriormente, por lo que no asume responsabilidad alguna sobre su contenido ni sobre su actualización.

El usuario puede revocar su consentimiento para el uso de cookies en su navegador a través de los siguientes enlaces:

Addthis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out

Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=None

Google, Twitter, Facebook y Disqus: A través de los ajustes de cada navegador más arriba indicados para la desactivación o eliminación de cookies.